zondag, januari 22, 2006

Tentamens

Ik ben weer hard aan het leren voor de tentamens van volgende week. Leren, leren, leren en veel stressen! De komende dagen zal er dus niet veel veranderen op m'n weblog. Zodra de tentamens achter de rug zijn, zal ik hier weer nieuwe dingen plaatsten. Nog even geduld dus ;-)
Wish Me Luck !

14 opmerkingen:

danielle zei

hoi Linda!

Ik kwam bij toeval je website tegen op internet en wilde je even complmenteren met de site. Zelf wil ik in september beginnen met de studie logopedie in utrecht en door jouw site kan ik alvast een beetje een idee krijgen wat de studie inhoudt. Bedankt!

Groetjes, Danielle

Linda zei

Danielle,

Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat je ook logopedie wilt gaan doen in Utrecht. Dan komen we elkaar vast wel eens tegen ;-)
Het is echt een ontzettend leuke studie en ook nog eens veel breder dan ik had verwacht.

De docenten zijn allemaal erg aardig, de vakken zijn leuk en afwisselend en je begint meteen in het eerste jaar al met korte 'snuffel'stages, zodat je een beetje kan kijken of logopedie echt wat voor jou is.

Ik wens je veel succes!

Groetjes, Linda

danielle zei

Hoi Linda,

ik ben helemaal enthousiast geraakt door je reactie. Het lijkt me sowieso een erg leuke opleiding, nu maar hopen dat ik toegelaten word:) Ik vroeg me af in welk jaar van de studie je zit. Ik heb eerst Duits gestudeerd (aparte combinatie he?) en mag nu meteen in jaar 2 instromen. Ik vraag me af of dit wel een goed idee is, maar het schijnt vaker te gebeuren. Ken jij ook iemand die dit heeft gedaan?

Veel succes met het zoeken van een stageplaats trouwens!

groetjes, Danielle

Linda zei

Hoi Danielle,

Ik zit nu zelf in het tweede jaar. Er zijn dit jaar 10 zij-instromers; studenten die eerst iets anders hebben gedaan en nu in het tweede jaar instromen.

In het eerste jaar leg je eigenlijk de basis voor de komende jaren. Je leert o.a. wat over gehoor, kindertaal, afasie, slikken, je eigen stem en spraak etc. En je loopt korte stages om te kijken of logopedie echt bij je past. De zij-instromers hebben deze basis niet en moeten dus het tweede jaar hard werken om toch dezelfde kennis op te doen als de studenten die het eerste jaar wel hebben gedaan. Sommigen vinden dit zwaar, maar voor anderen is het wel te doen. Je moet vooral in het begin hard werken om alles bij te houden. Je hoort waarschijnlijk allemaal termen die je niet kent, maar met een beetje hulp van mede-studenten moet het volgens mij wel lukken. Ook school biedt begeleiding. Zo krijgen zij-instromers extra lessen in eigen stem en spraak en worden er ook mede-studenten uitgekozen, die de zij-instromers vooral in het begin helpen met de studietaken en het plannen en leren voor de toetsen. Ook krijg je een reader waar voor een groot deel instaat wat wij het eerste jaar hebben geleerd.

Ik denk dus dat, als je in het begin meteen hard aan de slag gaat, het wel moet lukken om redelijk snel bij te raken. Maar ben je nogal stressgevoelig en bang dat je het niet redt, dan kan je misschien beter in het eerste jaar beginnen om geleidelijk aan alles te leren. Het ligt dus een beetje aan jezelf.
Geen van de zij-instromers bij ons dit jaar is nog gestopt omdat het te moeilijk was. En dat is een goed teken, toch?

Als je de studie gaat doen, wil ik je best wat informatie of andere dingen opsturen (via de mail), zodat je misschien al in de (zomer)vakantie gewoon wat dingen kan doorkijken. Dan krijg je een beetje een indruk van wat je allemaal moet doen en heb je toch al wat kennis binnen als je begint in het tweede jaar.

Heb je de toelatingstest al gedaan? Maak je daar in ieder geval niet te druk om, want het klinkt/lijkt erger en moeilijker dan het is ;-)

Het is een beetje een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat je er wat aan hebt!

Groetjes, Linda

danielle zei

Hoi Linda!

Hartstikke bedankt voor je reactie! Ik had al gebeld naar de HU voor dezelfde vraag, maar daar waren ze niet zo uitgebreid in hun antwoorden. Ik zou het heel fijn vinden als je me wat dingen wilt mailen, zodat ik me al en beetje in kan lezen en een idee krijg van de stof. Mijn email is: wdm_bakker@hotmail.com

Alvast superbedankt!

Danielle

Linda zei

Hoi Danielle,

Ik zal je dan binnenkort wat info opsturen.

Alvast succes met je toelatingstest!

Groetjes, Linda

ellen zei

Hee Linda!!
Ik was net aan het zoeken op internet om een kind te behandelen voor stotteren toen ik op jou site terecht kwam. Echt heel goed! Ik denk dat het hele goed is voor iedereen die af en toe wat informatie zoekt! Super!
Ennn.. volgens mij kennen we elkaar:)
Groetjes
Ellen Vos student 2de jaar logopedie Utrecht.

Linda zei

Hoi Ellen,

Wat leuk dat je op mijn site terecht bent gekomen! We kennen elkaar inderdaad ;-)
Hoe gaat het met stage? Ik vind het héél erg leuk, maar ben nu ook wel aan vakantie toe, hoor. Het is wel zwaar.
Succes verder en ik spreek je vast wel weer een keer op school!

Liefs, Linda

Anoniem zei

Hey linda,

wat een handige site heb je gemaakt. Leuk om die dingen allemaal te lezen. Zo krijg ik een beter beeld van logpedie, al weet ik er al veel van. Ik zit nu in VWO6 en weet al voor 100% dat ik logopedie wil gaan studeren..
Ik heb me dus aangemeld voor een toelatingstest maar is het waar dat de helft hiervoor zakt? Op internet staat niet duidelijk aangegeven wat er precies gevraagd wordt of wat je moet laten zien.

Hopelijk kan je me hier binnekort over informeren.

Groetjes, Yvette

Linda zei

Hoi Yvette,

Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel procent er zakt voor de toelatingstest. Op zich valt die test heel erg mee. Ik moest zelf bijvoorbeeld een toonladder zingen, een stukje voorlezen, luid roepen, iets zeggen over hoe mijn ademhaling was (buik bolt uit als je inademt, omdat deze zich met lucht vult)... Je hoeft het natuurlijk niet allemaal perfect te doen, dat verwachten ze ook niet op de opleiding. Wij hadden zelf het blok "Eigen stem en spraak" waar je dan kon gaan werken aan punten die verbeterd moesten worden.

Ik zou me als ik jou was niet te druk maken. Praat luid en duidelijk, articuleer goed en probeer ontspannen over te komen. Als je meer wilt weten, mag je me altijd mailen (linda_logopedie@hotmail.com).

Groetjes, Linda

Anoniem zei

Hoi Linda,
ik vind het uw site echt super!
Ik zal waarschijnlijk volgend jaar ook de studies logopedie volgen in brugge. Danzij jouw informatie ben ik al heel wat wijzer geworden over logopedie. Maar ik vraag mij af of deze richting eigenlijk niet te zwaar is? Deze richting interesseert mij zeer veel, ma ik ben alleen een beetje bang dat ik de richting niet zou aankunnen.

groetjes!

Linda zei

Leuk dat je wat aan mijn site hebt gehad!

Ik vind het moeilijk om iets te zeggen over de zwaarte van de studie, aangezien iedereen dat anders ervaart. Persoonlijk vond ik de opleiding goed te doen, maar je moet alles wel bijhouden (zoals denk ik bij elke studie wel het geval is).

Ik wens je héél veel succes!

Groetjes, Linda

Anoniem zei

hoi Linda,

een vriendin van mij zou ook zeer graag de richting logopedie volgen, maar ze komt uit de handel. Zou zij dat aankunnen?

Groetjes! x

Brenda zei

Hallo Linda,

Ik begin in september met de studie logopedie en ik moet mijn boeken nog bestellen. Weet jij welke boeken je echt nodig hebt en welke boeken je beter niet kunt kopen?

Groetjes Brenda