vrijdag, februari 10, 2006

Reinke's Oedeem en Stemplooipoliepen

Reinke's oedeem
Oedeem = abnormale opeenhoping van vocht .

Reinke’s Oedeem = een bijzondere vorm van chronische laryngitis waarbij er een vochtophoping ontstaat in de ruimte van Reinke.

- Chronische laryngitis = aanhoudende ontsteking van het larynxslijmvlies ten gevolge van voortdurende traumatische invloeden van stemmisbruik en verkeerd stemgebruik.

Ruimte van Reinke = het subepitheliale deel van de lamina propria.

- Lamina propria = bindweefsellaag. Van de stemplooien: bindweefsellaag die bestaat uit het ligamentum vocale en de ruimte van Reinke. Deze bindweefsellaag is zeer belangrijk voor de stemgeving, omdat zij het slijmvliestrillingspatrooon mogelijk maakt.
- Epitheel = huid of vlies dat de binnenkant van een hol orgaan bedekt.

Reinke Oedeem is een vochtophoping in de ruimte van Reinke, de weefselspleet tussen de stemplooi en het epitheel. Het komt meestal symmetrisch aan beide zijden voor. In de meeste gevallen is roken een belangrijke factor (slechte stemhygiëne). Ook een chronische overbelasting of acute laryngitis kan tot stembandoedeem leiden. De stem klinkt schor en door de extra massa van de stembanden ligt de toonhoogte vaak op 80 Hz of lager, wat een grof, korrelig stemgeluid geeft.

Reinke’s oedeem is goedaardig en komt meestal voor bij volwassenen (vrouwen) op middelbare leeftijd. Reinke’s oedeem kan zich ontwikkelen tot een poliep als het zich concentreert op een plaats. Reinke's oedeem verdwijnt vaak niet spontaan. Na een operatieve ingreep is stemrust van groot belang. Logopedische therapie kan nodig zijn wanneer Reinke's oedeem is ontstaan door factoren die een slechte invloed hebben op de stem en de stemplooien, zoals een slechte stemhygiëne of verkeerd stemgebruik.

Stemplooi poliep
Polyposis laryngis = meestal unilaterale slijmvliesuitstulping in de subepitheliale laag van de stemplooi. De aangedane stemband neemt toe in massa, waardoor de trillingsfrequentie daalt.

Een stembandpoliep is een goedaardig gezwel op de stembanden. Meestal heeft maar 1 stemband poliep(en). De oorzaak van een stembandpoliep is onbekend. Meestal beginnen de problemen met een vochtophoping aan de stembanden ook wel het oedeem van Reinke genoemd. Pas na verloop van tijd zal zich daar een poliep gaan vormen. Stemplooipoliepen komen vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.

De symptomen hebben te maken met de plaats en de grootte van de poliep. Meestal is er sprake van een hese stem omdat de stembanden zich niet goed kunnen sluiten. De stem klinkt dof, laag en schor. Soms treed ook tweetonigheid op (diplofonie). Ook kan het erop lijken alsof iemand ‘’de baard in zijn keel heeft”. De stem kan wegvallen of iemand heeft problemen met ademhalen. Dit komt pas voor als de poliep erg groot is geworden. Enkele oorzaken voor het ontstaan van poliepen zijn: roken, letsel aan de stemplooien/op een verkeerde manier de stembanden gebruiken (slechte stemhygiene; schreewen etc), veel alcoholconsumptie etc.

De KNO arts kan de poliepen vaststellen doordat hij met een laryngoscoop (soort spiegel) naar de stembanden kijkt. Poliepen worden meestal operatief weggehaald. Daarna volgt stemtherapie door de logopedist. Het nemen van stemrust is ook erg belangrijk. Tijdens de stemtherapie wordt geprobeerd iemand zijn stem anders te laten gebruiken. De therapie duurt meestal 2 tot 6 maanden.Literatuur:

Bogeart, van L.J.M. (2000). Nederlands Logopedisch Lexicon. Stichting Logopedie Fonds.

Stes, R. (2003). Stemstoornissen. Leuven / Leusden: Acco.

Eldar, A.M. e.a. (2003). Spreken en Zingen. Assen: Koninklijke Van Gorcum.

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Linda.
Ik studeer ook logopedie, maar dan in Eindhoven. Je schrijft dat Reinkes oedeem voorkomt bij volwassen en legt de nadruk op mannen. Maar het komt juist vooral voor bij vrouwen.
Groetjes Annemarie

Linda zei

In welk boek staat dat dan?

Ik heb namelijk altijd geleerd dat het wat vaker voorkomt bij mannen.

Groetjes, Linda

Annemarie zei

Ik heb het zelf nog niet terug kunnen vinden in de literatuur. Maar ik heb het gevraagd aan mijn docent voor stem.
Hij werkt ook in het ziekenhuis en komt daar vooral vrouwen met een rookverleden tegen die Reinke's oedeem hebben.
Hieronder nog een link waar allemaal foto's staan en geluidsfragmenten van stemstoornissen, ook van Reinke's oedeem.
http://www.gbmc.org/voice/imagelibrary.cfm
Groetjes Annemarie

Linda zei

Okay, bedankt voor de info dan! En voor de link ;-)

Succes met je studie verder!

Groetjes, Linda

Kitty zei

Hallo Linda,

Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat mijn vriendin vandaag geopereerd is aan het reinke oedeem. Ze is idd een rookster (geweest) en heeft altijd een schorre stem gehad. Ik ben benieuwd of dit écht minder is, nu ze geopereerd is. Ze heeft nu een spreekverbod van 3 dagen. Maar ik heb een vraagje over de therapie van de logopedie. Wat voor een soort therapie moet ik me voorstellen? En moet je daar uit jezelf achteraan, want het ziekenhuis heeft er nu nog niks over gezegd?

Hoor ik nog van je?

Groetjes Kitty
kittypeters@gmail.com

Linda zei

Ik heb je een mail gestuurd met antwoord.

Groetjes, Linda

Anoniem zei

Literatuur betreffende de incidentie van Reinke-oedeem:

Leerboek KNO-heelkunde van Hijdra, 2e druk, ISBN 9031334731

"Het Reinke-oedeem bestaat voornamelijk uit oedeem in de oppervlakkige lagen van de lamina propria van de stemplooi en komt vooral voor bij rokende vrouwen van middelbare en oudere leeftijd . Naast tabaksrook spelen hyperfunctioneel stemgebruik en wellicht ook gastrofaryngeale reflux een rol in het ontstaan."

Even verderop, over het nut van chirurgie:

"In latere stadia kan microlaryngoscopische correctie gewenst zijn, maar dit zal door reeds ontstane irreversibele schade niet altijd resulteren in normale stemgeving. De kans op recidief is groot bij aanhoudende prikkels."

Anoniem zei

hallo,

Ik ben op 19 december geopereerd van het oedeem van Reinke. Ik heb 10 dagen spreekverbod gekregen. Maar in die periode (tot kerstdag) had ik heel veel kriebels in de keel, en heb heel veel gehoest. Zou ik schade aangericht hebben?
De dokter heeft me gezegd beetje bij beetje terug te praten en niet te fluisteren om de valse stembanden niet te gebruiken maar een klank voortbrengen schijnt me heel moeilijk en ik voel het trekken van mijn buik tot de slokdarm. Ik ben gewoon heel bang om terug te praten.Is dat normaal?
Ik ben een ex rookster 2,5 jaar geleden gestopt) en ben 58 jaar.

tara zei

hallo Linda, ik ben een vrouw van 56jr en heb de laatste maanden regelmatig last van wegvallende stem zo ook nu,het is na een beginnende griep vanaf oktober begonnen en ben idd gevoelig op mijn slijmvliezen i.v..m. div. allergieen, heb ook vaak last van opkomend nmaagzuur zodra ik in slaap val, (breukje in het middenrif) vooral na het laat nuttigen van div. i.v.m. visite's ed. smorgens gebruik ik hiervoor Nexium 20mg,maar blijkbaar niet genoeg heb ik hierdoor nu die problemen met het wegvallen van mijn stem,of zou het ook poliepen kunnen zijn ??? graag hoor ik hier iets over van je, Ik ga morgen ook even langs de(invallend) arts als hij tijd heeft.

Anoniem zei

ik heb een vraagje en ik snap internet totaal niet
m,aar
ik ben beezig in music ik maak nu men eerste album ctra
aleen ik rook
is rooken egt een inbraak op stem ja dat is het maaar
als ik stop
hoelang duurt het voor dat je stem weer de oude is of gebeurt dat uberhaupt ooit
als u me andwoordt of wie dan ook op deze vraag wil geefen
wyatt__afterglow@live.nl

bij voorbaat dank

Anoniem zei

Yvonne zei..
Ik ben 60 jaar en vrouw en ik heb in augustus een poliep uitgehoest, mijn keel sloeg dicht, kon niet praten en hoestte om lucht te krijgen, toen vloog de poliep eruit! Schrok me rot, bloedde behoorlijk uit keel en was mijn stem kwijt.
Begin november weer schor en KNO-arts constateerde weer een poliep, hij heeft me doorverwezen naar een logopedist, volgende week eerste afspraak, ben benieuwd.

Anoniem zei

Hallo
Ik zit nu in de 4e klas en er is bij mij een bultje(poliep) op mijn stembanden geconstateerd toen ik in groep 8 zat.
Ik zag staan dat de logepedist ongeveer 2 tot 6 maanden duurt, maar ik heb er ongeveer een jaar naartoe gemoeten. (geen idee of dat raar is). Ik heb nog een vraagje: Moet je 18 jaar zijn om je aan je stembanden te laten opereren? Dat hoor ik namelijk van veel mensen, maar ik kan het op internet nergens vinden. Ik wil me namelijk wel laten opereren, omdat ik eigenlijk elk weekend uitga en ik vaak de volgende dag een hese stem heb, wat heel irritant is. Ik vind het dan vervelend om te praten en ik wil graag dat dat over is. Zou je alsjeblieft willen reageren?
Groetjes Rowie

Anoniem zei

Hoi,
Ik ben in november 2009 geopereerd aan vochtoedeem in beide stembanden.
Nu een jaar later hoor ik mezelf nog steeds "binnen" praten.Alsof je verkouden bent en de oren dicht zitten. Ik vraag me af of dat ooit weer goed komt? Na de operatie heb ik 16 dagen totaal geen geluid kunnen maken. Afschuwelijk, maar de hoop om ooit weer liedjes met m'n kleinkinderen te kunnen zingen, trok me er doorheen. Helaas, m'n stem is nog niet je van het.
groetjes van mij

Anoniem zei

Hallo,
2,5 weken geleden ben ik geopereerd van een poliep en een oedeem. Momenteel kan ik nog geen klanker produceren... Ik hoop dat het weer goed komt. Ik lees dat je zeker 2 weken volledig moet zwijgen, mijn arts zei dat ik mocht proberen te praten zonder inspanning. Leuk is anders, kan niks zeggen, zit thuis en dan nog stoppen met roken na 20 jaar... Leuk is anders!!!

Anoniem zei

ik studeer geneeskunde en leer hier dat Reinkes oedeem evenveel voorkomt bij mannen evenals bij vrouwen, maar dat vrouwen de lage stem vaker als een probleem zien en daarvoor eerder een dokter opzoeken

Anoniem zei

Ik ben afgelopen 5 September geopereerd aan mijn beide stembanden,zat oedeem op Reinke`s oedeem,
De operatie was goed verlopen en er was niets afwijkens te zien,maar ik heb nu erg last van mijn keel,ook omdat ik veel moet hoesten.Omdat dit eigenlijk niet goed is,ben ik ook bang dat mijn stembanden daardoor weer aangetast worden,maar heb maar eens kriebels,dan ontkom je er niet aan om even te hoesten.
Heb 3 dagen totale stemrust gekregen,wat echt niet leuk is,je voelt jezelf erg geïsoleerd en de mensen die het weten maken ook gebarentaal net of je doof bent.
Heeft iemand ervaring met het opnieuw praten na een operatie aan je stembanden.

Anoniem zei

Beste Linda,
Ik ben een vrouw van 74 jaar, oud zwemlerares na een poliep en geopereerd, met mijn beroep moeten stoppen.
Dat is inmiddels 30 jaar geleden en heb nu het oedeem van Reinke en raad mij logopedie aan, waar ik echt niet in geloof omdat men dit 30 jaar geleden al afraden vanwegen mijn leeftijd.Graag u mening.Groetjes R.de Vos