vrijdag, juni 24, 2005

Mijn studie

Ieder kind moet een keuze maken voor een bepaalde opleiding. Sommige kinderen weten al op jonge leeftijd wat zij willen worden, anderen hebben zelfs na het behalen van hun middelbare school diploma nog geen idee welke kant zij op willen. De meeste jonge kinderen hebben het over dierenarts (of dierenverzorger), zanger(es), acteur/actrice, profvoetballer, piloot, juf/meester, politieagent, kapper/kapster, tekenaar of verpleegkundige. Zelf wist ik al op 10-jarige leeftijd dat ik later logopedist wilde worden. En nu, 8 jaar later, studeer ik logopedie aan de Hogeschool van Utrecht.

Waarom ik nu precies voor logopedie heb gekozen? Ik werk graag met kinderen, maar ook met volwassenen en ouderen. Ik houd van samenwerken, maar ook van zelfstandigheid. Ik wil mensen met hun problemen helpen en ik ben altijd dol geweest op het bezig zijn met taal. En zo kan ik nog wel tien dingen opnoemen. Zoals ik al eerder vertelde, wist ik al op jonge leeftijd wat ik wilde worden. Dat is waarschijnlijk gekomen doordat mijn broertje naar logopedie moest en ik dan vaak meeging. Daar zag ik wat een leuke dingen de logopediste met mijn broertje deed en dat leek mij ook heel leuk om te doen. Natuurlijk was ik er toen nog niet heel serieus mee bezig, maar als iemand vroeg "Wat wil jij later worden?", was mijn antwoord altijd zonder twijfel "Logopediste".

Ik zit nu in het eerste jaar van mijn studie (eigenlijk alweer aan het eind van mijn eerste jaar) en ik vind het ontzettend leuk. Het is een erg breed beroep en gewoon verschrikkelijk interesssant. Veel mensen weten echter niet goed wat logopedie inhoudt en denken dat het enkel te maken heeft met kinderen goed leren praten.

De logopedie houdt zich bezig met de preventie (het voorkomen van), het onderzoek, behandeling, begeleiding en wetenschappelijk onderzoek van de menselijke communicatiestoornissen. Met communicatie wordt het begrijpen en produceren van gesproken en geschreven taal bedoeld en andere vormen van communicatie, zoals bijvoorbeeld gebaren. De logopedist is deskundig op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en eten en drinken. De logopedist werkt met zowel kinderen als volwassenen en ouderen. Het doel is het wegnemen of verminderen van de klacht van de patient. De logopedist biedt daarbij therapie en advies.

- Problemen op het gebied van stem zijn o.a. heesheid, hyperventilatie, keelklachten, zwakke stem, keelkanker, stemplooiknobbels, stembandverlamming en schorheid.
- Problemen op het gebied van spraak zijn o.a. afwijkende mondgewoonten (duimzuigen, verkeerd slikken enz.), dysartrie, eet- en drinkstoornissen, Parkinson, lispelen, slissen, stotteren, vertraagde spraak-taalontwikkeling en nasaliteistsstoornissen.
- Problemen op het gebied van taal zijn o.a. afasie, broddelen, meertaligheid, vertraagde spraak-taalontwikkeling en taal en spraakstoornissen bij dementie.
- Problemen op het gebied van gehoor zijn o.a. aangeboren slechthorendheid, doofheid / slechthorendheid op latere leeftijd en middenoorontsteking.
- Problemen op het gebied van eten en drinken zijn o.a. slikstoornissen en eet- en drinkstoornissen.

De logopedist is werkzaam op verschillende gebieden, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg (bijv. ziekenhuis, revalidatiecentrum, audiologisch centrum, medisch kinderdagverblijf, GG&GD), in het onderwijs (bijv. lerarenopleidingen, speciaal onderwijs, onderwijs voor kinderen met gedrags- en/of gehoorproblemen), in het bedrijfsleven (bijv. trainingen geven aan verkopers, presentatoren, telefonisten) en in de vrije vestiging (eigen praktijk).

21 opmerkingen:

W.Hollaar zei

Wat een leuke en informatieve site. Mijn complimenten !
(afz. een logopediste, nu 11 jaar werkzaam).

Linda zei

Dank u wel!

Anoniem zei

Hey Linda!!

Alles goed?
Ik dacht zet eens een berichtje op je site!!

Ik zat net te denken..wij zijn nog de enige 2 uit Almere..en dan heetten we ook nog alle 2 Linda;)
Echt toevallig.

Ik had je al gemaild en gesms't..(maar heb geen idee of je ze hebt ontvangen) vandaar dat ik het hier ook nog maar een keertje aan je vraag.
Kan ik a.s. maandag je voice recorder lenen?
Maandagmiddag ga ik het opnemen en dan krijg je m dinsdagochtend meteen weer terug!!
Ik hoop snel wat van je te horen (anders moet ik nog snel wat anders proberen te regelen!)

Tot maandag!
XxX Linda

Anoniem zei

Owjaah, wil je me dan eventjes mailen?
anaslin@hotmail.com
linda.bosboom@student.hu.nl

Dank je wel!!!

Linda zei

Ik heb je een mailtje gestuurd!

Anoniem zei

Hee wat een leuke site heb jij!!

Ik studeer logopedie in Groningen!!

Groetjes, Rosalein

Linda zei

Bedankt, Rosalein!

Anoniem zei

Hey Linda,
Je hebt een heel leuke site. Ik was eigenlijk opzoek naar een Nederlands talige website over een valse stembandstem en kwam bji jou terecht.
Ik zit ook in mijn 1ste jaar logopedie maar dan in Antwerpen. Duurt de opleiding bij jullie ook 3 jaar?
In ieder geval nog veel sterkte met je examens!

Groetjes, Daphne.

Meline zei

Hallo,

Wat een ontzettend leuke site, ook nog heel erg bruikbaar!! Ik zit ook in het 1e jaar (in zwolle), en maak heel veel gebruik van je site, om even snel iets op te zoeken in normale taal;)
Leuk idee ook!

Meline

Linda zei

Dank je wel!

Anoniem zei

Hey Linda!

Ik ben een Belgisch meisje en studeer ook logopedie, maar dan in Antwerpen! Ik kwam heel toevallig op je site uit via google omdat ik informatie zocht over stemproblemen, en heb er echt m'n tijd voor genomen om hem helemaal door te lezen!

Zeer interessante dingen gelezen!
Echt knap!

Groetjes
Renée

Linda zei

Leuk dat je mijn site hebt gevonden, Renée.

Bedankt voor je reactie en succes met je studie!

Anoniem zei

Hee Linda,
leuke site :)
maar ik heb een vraagje, zijn er misschien trucjes om voor jezelf het slissen af te leren. Ik ben nu 13 jaar en slis al me hele leven. Vroeger liep ik bij een logopediste maar dat heeft weinig geholpen. Kan je misschien wat tips op je site zetten??
Alvast dankjewel :)
groetjes Monica

Anoniem zei

Ik wil trouwens heel graag iets met zang en acteren doen dus dan is het wel handig als je niet slist ;)
xx Monica

Linda zei

Dat is zeker handig, Monica.
Laat me even weten of je nog steeds geinteresseerd bent. Dan ga ik even in mijn boeken nazoeken of ik iets voor je kan vinden.

Groetjes, Linda

Anoniem zei

Natuurlijk ben ik nog geintereseerd :D
Groetjes Monica

Anoniem zei

ik slis ook en ik ben 13. ik wil dat ook graag verhelpen

Olivia zei

Hey, Ik ben Olivia.
Ik ben net afgestudeerd en zoals elke afgestudeerde moet ik een studierichting kiezen.. Maar ik weet het niet zo goed. Ik ben vooral geïnteresseert in talen (en ook dieren)en daarom dacht ik aan logopedie. Daarom heb ik een vraagje voor jou.
Hoe zijn/verlopen de studies van logopedie? Is het leuk, zwaar, moeilijk, ... en hoeveel jaar is dat exact?

Groetjes Olivia

Anoniem zei

Volgend jaar hoop ik logopedie te gaan studeren in Utrecht. Ik moet daarvoor een opnameapparaat kopen. Ze adviseren de Zoom H2 of Marantz PMD620. Heeft iemand een idee voor een niet te duur, goed opnameapparaat?
Alvast bedankt!

Alica zei

Hoi :)
Ik twijfel eraan om ook logopedie te gaan studeren. Heb zonet een jaar sociaal werk achter de rug, maar dat was niet wat ik ervan verwachte. Het enige nadeel is dat logopedie enkel in gent of antwerpen te studeren valt en op kot gaan financieel niet haalbaar is voor ons. Wat mijn keuze nog eens 100 keer moeilijker maakt. Maar na het lezen van je artikel hier ben ik er toch van onder de indruk en wil ik denk ik toch echt wel logo gaan studeren. Dankje voor je artikel, ik durf te wedden dat je ermee al veel mensen hebt geholpen zonder je het weet ;) x

Johannes zei

Leuke site joh! Je zult waarschijnlijk al een tijdje werkzaam zijn als logoepedist. Ik heb zelf ook logpedie moeten volgen en ik kan het iedereen die moeite heeft met praten van harte aanbevelen.