woensdag, mei 10, 2006

Dove kan met implantaat weer horen

MAASTRICHT (ANP) - Met een hersenstamimplantaat zijn specialisten in het Academisch Ziekenhuis Maastricht er in geslaagd een dove weer te laten horen. De operatie is in februari uitgevoerd. Het AZM maakte woensdag bekend dat de ingreep geslaagd is.

De Maastrichtse neurochirurgen en kno-artsen melden dat de patiënt die aan beide zijden geen bruikbare hoorzenuw heeft, met behulp van een gehoorimplantaat ofwel ABI geluiden kan waarnemen. Het implantaat kan gehoorsensaties opwekken door elektrische stimulatie van de auditieve kernen in de hersenstam.

Erfelijke aandoening
Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijk implantaat bij een dove patiënt is ingebracht. Met het hersenstamimplantaat moeten dove patiënten weer geluiden in de omgeving kunnen volgen. Ongeveer 5 à 10 procent van de ABI-ontvangers kan zelfs weer gesprekken verstaan. De medici in Maastricht melden dat dit ook het geval is bij de geopereerde patiënt.

Slechts zeer weinig patiënten komen in aanmerking voor dit implantaat. De ABI kan op dit moment worden geïmplanteerd bij patiënten met een vorm van neurofibromatose. Die erfelijke aandoening geeft een verhoogde kans op tumoren in het centraal zenuwstelsel, waarbij vaak de gehoorzenuwen worden aangetast.

Bron: SP!TS van woensdag 10 mei 2006

Geen opmerkingen: